Žena.cz

12.09.2010 12:09

Kapacity školek zoufale nestačí: jaká jsou řešení?

Najít pro nejmenší děti místo v kvalitní a dostupné školce či jesličkách je v současné době velmi složité. Kapacity jsou přeplněné a zařízení často nedokážou vyjít vstříc časovým potřebám zaměstnaných rodičů.
Ti proto hledají všechny dostupné možnosti, jak si poradit: počínaje péčí prarodičů, přes chůvy docházející do domácnosti, až po soukromé miniškolky. Jaké jsou další možnosti? Od baby hotelů, přes specializované programy až po firemní školky. To už ale musíte mít štěstí.

Pražský Ostrov objevů

Na konci září bude v pěti mateřských centrech v Praze (Centrum nadání Praha 6, Dům pro motýlky Kunratice, Rodinné centrum Letná, RC Barrandov a Mateřské centrum Pramínek Chodov) zahájena výuka unikátních kurzů Ostrov objevů pro malé děti ve věku od 1-3 let. Hlavním cílem kurzů je povzbuzovat děti k citovému, fyzickému a sociálnímu vývoji, procvičovat jazykové dovednosti a schopnost koncentrace za použití všech lidských smyslů. Kurzy Ostrov objevů jsou vyučovány kvalifikovanými, proškolenými a certifikovanými učiteli ve skupinkách 6-9 dětí. Jak taková hodina probíhá a v čem je unikátní? Krátké, dynamické aktivity plné zábavy jsou pro děti sestaveny tak, aby při nich docházelo vždy k co největší stimulaci všech pěti smyslů: zraku, sluchu, hmatu, čichu a chuti. Na „ostrově Ovoce“ se tak děti naučí, jaké existují druhy ovoce, zároveň je ochutnají, zjistí jak voní, roztřídí je podle barev, tvarů a velikosti, spočítají, objeví souvislosti (kde jaké ovoce roste), nakreslí si obrázek, naučí se písničku a uvidí krátkou pohádku.

Jako sympatická alternativa se jeví soukromá zařízení pro malé skupinky dětí, zakládaná zkušenými chůvami, často se zdravotnickým vzděláním – v péči o děti jsou zde flexibilní a odpadá nutnost přihlášení k pravidelné docházce. „Pro pobyt dětí jsme speciálně upravili celý rodinný dům. Šlo nám zde především o bezpečí a komfort našich malých hostů, a samozřejmě také o to, aby zde každé dítě našlo zábavu a radost. Podnikáme s dětmi vycházky do okolí, a pečujeme i o miminka od 2 měsíců věku. Protože nejsme z Prahy, nabízíme rodičům i baby taxi, tedy odvoz dětí do školičky a zpět chůvou - zkušenou řidičkou v autě vybaveném autosedačkami a vším, co by dítě mohlo během cesty potřebovat. Na základě množících se poptávek od rodičů jsme zavedli také pobyty přes noc,“ říká Jaroslava Vránová, původní profesí učitelka mateřské školky, nyní „teta“ z baby hotýlku Hvězdičkov nedaleko Mníšku pod Brdy. A cena za takový komfort? Srovnatelná jako platba za běžnou chůvu.

Firemní školka Homolka

Firemní školka, vytoužené řešení, o kterém si však většina maminek může nechat jen zdát. Přesto se v ČR objevují první vlaštovky. Patří k nim třeba pražská Nemocnice Na Homolce, která díky dotaci z Evropských fondů právě otevírá svou školku Homolka. Ta umožní denní docházku 25 dětí ve věku od 2,5 do 6 let v jednotřídním provozu. Školka je umístěna v těsné blízkosti areálu nemocnice, takže maminky a tatínkové to nemají do práce daleko. Rodiče budou platit příspěvek ve výši 1500 korun měsíčně, což je srovnatelné s náklady ve státní školce. Stravné za pět jídel denně je plně hrazeno z fondů Evropské unie.
Není divu, že v předběžném průzkumu projevilo o založení firemní školky zájem asi 250 zaměstnanců a předběžně se přihlásilo dvakrát víc dětí, než je vybudované kapacita. „Přednost v umístění dětí do školky budou mít matky samoživitelky a děti zaměstnanců, kteří jsou nezbytně nutní k udržení kvality poskytované zdravotní péče v naší nemocnici,“ upřesnila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Nemocnice Na Homolce Eva Holá.