Moje-rodina.cz

09.09.2010 09:09

Firmy stále hledají možnosti, jak vyjít vstříc potřebám svých zaměstnanců. Založení firemní školky je jedním z možných řešení, v současné době stále velmi aktuálním.

O výhodách firemních školek pro zaměstnavatele i zaměstnance dnes již nikdo nepochybuje. Problémem bývá samotná realizace. Se všemi obtížemi, spojenými se založením firemní školky, si úspěšně  poradila i pražská Nemocnice Na Homolce a s podporou dotace z Evropských fondů v září svou “Školku Homolku” slavnostně otevře.

Firemní školka Homolka umožňuje denní docházku 25 dětí ve věku od 2,5 do 6 let v jednotřídním provozu. Školka je umístěna v těsné blízkosti areálu nemocnice, takže maminky a tatínkové to nemají z práce do školky daleko.

Kapacita státních školek je přeplněná a zaměstnanci, kteří se chtějí vrátit zpět do zaměstnání, nemohou umístit své děti ve školkách tak, jak potřebují. Naši firemní školku mohou využít i zaměstnanci pracující převážně ve směnném provozu, kterým vyhovuje nepravidelná docházka dítěte do zařízení. Školka je řešením také pro zaměstnance pracující na částečný úvazek nebo rodiče dětí s pravidelným zdravotním dohledem nebo péčí. Velkou část zájemců o docházku představují rodiče dětí mladších 3 let, kteří by dítě ve státní školce vůbec neumístili. Provozní doba školky umožňuje rodičům v případě potřeby své děti ve firemní školce navštěvovat. Samozřejmě pouze tehdy, že to  aktuální situace na pracovišti dovolí.

Pracovníci jsou odborníci ve své profesi a je prioritou zajistit jim kvalitní pracovní podmínky. Jen tak bude nemocnice patřit i nadále mezi prestižní zdravotní zařízení. V předběžném průzkumu projevilo o založení firemní školky asi 250 zaměstnanců z celkového počtu 1 820. Předběžně se přihlásilo zhruba 40 dětí.

„Přednost v umístění dětí do školky budou mít matky samoživitelky a děti zaměstnanců, u nichž zaměstnavatel stanoví, že jsou nezbytně nutní k udržení kvality poskytované zdravotní péče v NNH.     V případě, že by zájem hodně převyšoval kapacitu školky, bude vytvořena čekací listina.
Rodiče budou platit příspěvek ve výši 1500 korun měsíčně, což je srovnatelné s náklady ve státní školce v Praze. Stravné za  pět jídel denně je plně hrazeno z fondů Evropské unie.  

Projekt “Školka Homolka” je financován z Evropského sociálního fondu ČR (dále jen ESF ČR) v rámci Operačního programu Praha-Adaptabilita (www.oppa.cz)

Dotace z EU tvoří významnou část finančního rozpočtu školky. Ředitelka Školky Homolka Ivana Panochová dodává: “ O dotace jsme žádali ve výzvě zaměřené na podporu vstupu na trh práce v loňském roce. Velice nás těší, že se nám podařilo přesvědčit hodnotitele žádosti o důležitosti našeho projektu. Ti dali našemu záměru “zelenou” a umožnili tak zaměstnancům nemocnice sladit pracovní život s péčí o děti tím nejvhodnějším způsobem. Ve školce budeme pracovat se vzdělávacím programem “Začít spolu”. Tento mezinárodní program přináší nový přístup k dítěti, které zde není podřízeným, ale rovnocenným partnerem. Moc se těšíme na září, až budou všechny přípravy dokončeny a my přivítáme v nové školce první děti."

S bližšími informacemi o projektu “ Školka Homolka” se můžete seznámit na webových stránkách
www.skolkahomolka.cz