MF Dnes

04.11.2010 11:57

Kateřina Francová pomáhá podnikům zakládat firemní školky. "Na začátku je třeba zhruba milionová investice, měsíční náklady na provoz školky pro dvacet dětí mohou být 200 až 250 tisíc korun," odhaduje.

Pracovala jako manažerka. Poté co otěhotněla, založila s kamarádkou malou firmu. Když se jí narodila první dcera, zjistila, jaký je problém najít jesle či mateřskou školu. To rozhodlo. Dnes pomáhá společnostem zřizovat firemní školky. "Zájem je veliký. Vypracovali jsme asi padesát projektů, ale většina z nich se zatím nerealizuje, protože náklady na školku se nedají odečíst z daní. Firmy na to čekají amezitím zkoušejí žádat o grant z Evropské unie," říká Kateřina Francová. Máte odhad, kolik firemních školek dnes v Česku funguje?
Moc jich není, odhaduji, že kolem patnácti. Nedávno se například otevírala jedna firemní školka pro pražskou Nemocnici Na Homolce. Dvě další brzy přibudou. Obracejí se na nás imimopražské firmy, například velcí zaměstnavatelé, kde ženy tvoří 90 procent pracovníků. Často stačí jen přestavět budovu, kam se pak školka umístí. Provoz školky je možné nastavit tak, aby vyšel vstříc potřebám zaměstnankyň, například dát otevírací dobu na směnný provoz.
Co všechno je potřeba zařídit?
Každá firemní školka musí splňovat to, co všechny ostatní. Je to náročné - vyřízení všech papírů, povolení a dokumentů trvá tři čtyři měsíce. Provoz také podléhá souhlasu hygienické stanice, musí být splněn předepsaný počet metrů čtverečních na dítě, podmínky světelnosti, počet záchodků a umyvadel. Omezení je celá řada. Pak je potřeba počítat s nějakou dobou na rekonstrukci, ta netrvá dlouho, odhadem tak měsíc. Celý proces zřizování školky může trvat čtyři pět měsíců.
Na kolik taková firemní školka přijde?
To je individuální. Hrubým odhadem: pokud by rekonstrukce prostor nebyla náročná, lze v první fázi počítat s milionem korun. Do této ceny se vejde jak drobná renovace - nejčastěji sociálního zařízení pro děti - tak i vybavení školky. Měsíční náklady na provoz pro dvacet dětí se pohybují kolem 200 až 250 tisíc korun. Navíc firmy mohou hledat různé možnosti příjmů - kromě příspěvku rodičů nebo podpory z EUlze firemní školky registrovat v rejstříku školských zařízení u ministerstva školství. Díky tomu mohou po splnění určitých kritérií čerpat dotace na žáky.
Jaké jsou vaše zkušenosti: hradí školkovné firma, nebo musí zaměstnanci přispívat?
Doporučujeme společnostem, aby se na něm zaměstnanci podíleli alespoň částečně, například ve výši obvyklého školkovného. Nastala doba, kdy mají děti silné ročníky, všichni víme, jak je těžké sehnat školku. Na druhou stranu je i velmi obtížné najít kvalitního zaměstnance, proto jsou to v případě zřizování školek jednoduché kupecké počty. Některé firmy si už spočítaly, že je pro ně výhodnější investovat do zřízení školky a udržet si dobré zaměstnance než dávat peníze na hledání nových lidí. Takový proces je hodně finančně náročný, a tak nakonec může školka přinášet benefit i zaměstnavatelům.
Dá se vyčíslit, zda může firma na školce ušetřit a kolik?
Je to složité a záleží na firmě, čím se zabývá, na jakých pozicích zaměstnanci, které si společnost tímto benefitem snaží udržet, pracují a podobně.
Pravidla na zřizování školek by se měla měnit. V parlamentu leží takzvaný prorodinný balíček, který má jejich fungování upravit Některé věci v tomto balíčku považujeme za nešťastné. V návrhu je například to, že na jednu učitelku připadají čtyři děti. Naproti tomu tam jsou hygienické podmínky specifikovány jako "přiměřené", což je nedostatečné. Není přece důvod, aby firemní školky - v prorodinném balíčku nazývané jako "miniškolky" -měly jiný statut než ostatní taková zařízení.
I to byl jeden z důvodů, proč vznikla meziresortní skupina pod patronátem ministra školství, ve které pracují i zástupci ministerstva financí, zdravotnictví, práce a sociálních věcí. Dnes navíc normální školky nestačí, je třeba, aby vznikaly i školkojesle.
Maminky si mohou zvolit dvouletou rodičovskou dovolenou, jenže pak nemají dítě kam umístit. To je nedomyšlené. To by mohly zajistit firemní školky, a to vytvořením oddělení právě pro tyto děti. Meziresortní skupina řeší také to, zda uzákonit daňovou uznatelnost firemních školek i uplatnění stejných hygienických pravidel a norem na všechny zřizovatele. To se netýká jen firemních školek, ale také těch, které fungují jako občanská sdružení. Těch je na trhu velké množství, odhaduji, že až 50 procent. Chceme, aby u firemních, státních i soukromých mateřských škol platily stejné normy. Dalším z cílů expertní skupiny je stanovení přísnějších kritérií na pedagogy ve školkách. Dnes není podmínkou práce v soukromé školce ani čistý trestní rejstřík! Myslíte, že když se podaří schválit daňové úlevy pro firmy, které mají své školky, nastane boom ve výstavbě?
Firmy často říkají: Školku chceme, potřebujeme, jenom ještě počkáme, jestli bude schválena daňová uznatelnost. Není to žádná daňová úleva "navíc" - společnostem stačí, aby náklady mohly být uznatelné jako jakékoliv jiné výdaje spojené s podnikáním. Znám také firmy, které projekty na školky odložily kvůli krizi nebo hledají jiné alternativy. Mezi ně patří i možnost získat grant. Daří se to společnostem? Jsou to dotace z Evropské unie na podporu rovných příležitostí a na slaďování pracovních podmínek mužů a žen. Teď v září se otevírala školka v pražské Nemocnici Na Homolce, pro kterou se nám podařilo získat dotaci ve výši 5,2 milionu korun z Operačního programu Praha - Adaptabilita, vyhlašovaného Magistrátem hlavního města Prahy. V lednu příštího roku se vyhlašují nové granty.
Je o ně velký zájem?
Ten, kdo o tom uvažuje, by si měl dobře připravit projekt ještě dříve, než zazní výzva, aby se pak mohl soustředit jen na vyplňování dokumentů. O dotace žádá mnoho společností, uspěje jen ten, kdo bude mít kvalitně vypracovaný projekt.
Zatím neznám podmínky těchto výzev - ale pokud budou obdobné jako v předchozích letech, lze očekávat, že maximální výše dotace bude osm milionů korun. Tuto podporu je možné použít zejména na provozní náklady - není to investiční grant - a je možné ji čerpat až do sta procent uznatelných nákladů.
Psychologové proti firemním školkám namítají, že děti mohou být vytržené ze svého přirozeného prostředí, od dětí z okolí, se kterými pak třeba nastoupí do školy.
Nejsem psycholog, ale připadá mi nejdůležitější, že děti chodí do školky, v níž mají možnost socializace. Děti se od sebe navzájem učí. Přes den mají své kamarády ve firemní školce, odpoledne si mohou jít hrát na hřiště s dětmi z okolí. Já to za problém nepovažuji.