Lidové noviny

23.02.2011 11:37

Plníme rodičům pomyšlení. Peníze z EU nám ale dojdou

 

Zdroj: Lidové noviny

Datum vydání: 22.2.2011

Název: Plníme rodičům pomyšlení. Peníze z EU nám ale dojdou

Odkaz: https://www.lidovky.cz/

Ročník: 24

Číslo: 44

Strana: 2

Autor: JIŘINA VESELÁ, JOSEF KOLINA

Rubrika: TÉMA

Mutace: Čechy;Morava;Praha

Pořadí: 4

Oblast: Celostátní deníky

 

Text:

BRNO/PRAHA Nic není nemožné. Jen je potřeba zavolat zhruba měsíc dopředu a pak firemní škola společnosti Arch.Design v Brně splní takřka jakékoliv přání svého zaměstnance-rodiče.

"Běžně fungujeme od 7.30 do 17 hodin, ale pokud někdo potřebuje pracovat déle, vyhovíme a o dítě se postaráme," ujišťuje učitelka Jana Nováková. Jako rajská hudba pak matkám, které běhaly přes celé město, aby dítě dovedly, nebo naopak vyzvedly včas podle přesně daného režimu školky, musí znít i ostatní výhody: domluvit si lze pobyt předškoláčka i pouze na pár hodin nebo jen některé dny v týdnu. Firemní školka Arch.Designu funguje od září roku 2009. Není však ani v registru ministerstva školství, ani nefunguje podle živnostenského zákona, ale byla zřízena jako klub. Rodiče zatím neplatí nic. Na vybavení školky a její provoz po dva roky získala společnost dotaci z evropských fondů. Zájem přesahuje kapacitu. "Je zhruba trojnásobný," odhaduje Nováková. Školka je určena pro pět dětí od jednoho roku, o malé klienty pečuje kromě učitelky ještě zdravotní sestra. Věku dětí se přizpůsobuje i program. "Teď tu máme například předškoláky zhruba od dvou a půl roku výše, takže máme obdobný program jako v každé normální školce. Zpíváme, hrajeme si, děti se učí anglicky, chodíme na vycházky. Po obědě je pak klidový režim," vypočítává Nováková.

Jedinou nevýhodou je, že v prostorách vyhrazených školce nelze vařit. Děti si tak musejí nosit oběd nebo svačinku z domova a zaměstnankyně jim jídlo ohřejí v mikrovlnce.

Školka šitá rodičům na míru vznikla i při pražské nemocnici Na Homolce. Hrají si v ní děti tamních lékařů a zdravotních sester. "Snažíme se přizpůsobovat jejich pracovnímu režimu, a máme tedy otevřeno od šesti hodin ráno do osmi večer," popisuje ředitelka školky Iva Panochová.

Stejně jako v Brně zatím neplatí rodiče za využití firemní mateřinky nic. Provoz jim plně hradí dotace z Evropské unie. V roce 2012 však blahobyt skončí. A peníze od státu by školka uvítala. "Počítáme, že část peněz by měla dodat nemocnice Na Homolce, část rodiče a část ministerstvo školství. Usilujeme totiž o akreditaci, která nám určitý finanční příspěvek státu zajišťuje.

Kdyby nám dali šedesát procent, bylo by vše snazší," tvrdí ředitelka. Firemní školku pro děti lékařů a zdravotních sester bere Panochová takřka jako své dítě. "Školku pro děti nemocničního personálu jsem si vymyslela já. Využila jsem svého know-how, zpracovala projekt, se kterým jsem pak obcházela různá zdravotnická zařízení. Nakonec jsme se dohodli s nemocnicí Na Homolce," vzpomíná ředitelka.

 

(JIŘINA VESELÁ, JOSEF KOLINA)